top of page

I TROBADA NACIONAL DE CAPGROSSOS DE CATALUNYA

Bé, i tornant a la Trobada, són moltes i variades les activitats que es van realitzar durant els dos dies. Els actes van ser inaugurats dissabte al migdia per les autoritats presents amb una conferencia sobre els capgrossos al llarg de la història; després d’un breu seguici, es va descobrir un monument commemoratiu, i a la Sala d’Exposicions de Casa Bas es va inaugurar l’exposició CAPS, dividida en dues parts: la primera, que organitzada per l’ACGC s’estrenava a Capellades i que serà itinerant, constava d’un recull sobre els capgrossos, nans i esparriots a Catalunya presentats d’una manera gràfica i entenedora amb un disseny modern i espectacular; la segona, mes local i organitzada per Capgrossos de Capellades, centrava l’atenció en la nostra curta però intensa vida i esposava un recull de pertinences de l’entitat.
A la tarda, al parc de la Font Cuitora, es va realitzar una mostra de fabricants de capgrossos, on es podia veure el procés de construcció d’un capgròs i també els materials que s’utilitzen. Mentrestant a l’escenari de l’Auditori del parc alguns representants de les diferents colles s’instruïen en el fet de ballar i caracteritzar un capgròs, mostrant la seva mobilitat i expressió.
Desprès d’un berenar-sopar arribà un dels plats forts de la Trobada: a l’Auditori del mateix Parc, ple de gom a gom, es va representar “El somni d’un capgrós”, un espectacle que, sota un guió de l’Amadeu Carbó i del “Comediant” capelladí Jaume Bernadet, combinava l’escenificació dels somnis d’un capgròs amb l’actuació de vuit colles que ens feren els seus balls. Tot plegat un espectacle innovador i d’una gran qualitat artística que van fer possible el treball de destacats actors capelladins i del grup Comediants i la col·laboració inestimable d’un gran nombre de persones i entitats. En acabar, el mateix guió incitava a tothom a envair els carrers de Capellades, i així, apagades les llums dels carrers i conduïts pels dimonis del grup de Correfoc de Capellades amb torxes i bengales, tots els capgrossos presents, amb centenars de persones que no es volien perdre aquell espectacle màgic, van arribar a la plaça on s’esvaïa el “somni” i començava un ball popular fins entrada la matinada.

El diumenge era el gran dia de la Trobada puix que arribava el gruix de les colles. També es podien visitar de forma guiada i gratuïta el parc Prehistòric del Capelló i el Museu Molí Paperer
Al migdia, i a l’Ajuntament, amb la presencia d’autoritats locals i comarcals, de l’ACGC i membres de les colles d’Argentona, Benicarló, Capellades, Esplugues de Llobregat i Manresa, va tenir lloc l’acte solemne de la constitució de la nova Comissió de Capgrossos de l’ACGC.
Mes tard, un dinar de germanor que va acabar amb el lliurament del record commemoratiu, va donar pas a una cercavila amb els mes de 300 capgrossos, molts grallers i una munió de gent que no es va voler perdre l’espectacle. Aquesta cercavila arribava al camp de futbol, on es va fer la presentació de les colles tot passant per l’escenari i on es van col·locar els capgrossos al mig del camp. Les fotos de conjunt de tots els capgrossos serviran per demanar el reconeixement del “record català” de mes capgrossos junts.
Desprès, i durant uns tres quarts d’hora, el grup Comediants va fer l’espectacle de fi de festa. Va ser una adaptació per a l’ocasió d’un seguit d’accions i elements que, amb l’espectacularitat a la qual ens té acostumats el grup, va aconseguir deixar-nos a tots bocabadats, essent una magnifica cloenda de dos dies meravellosos on els capgrossos van ser els autèntics protagonistes.

Capgrossos de Capellades, si bé és cert que ens va costar més del que pensàvem “moure” els capgrossos cap a Capellades (segurament perquè moltes colles geganteres no tenen el costum de fer-los sortir sense els gegants) considerem que aquest esdeveniment ha estat un èxit total i volem expressar el mes sentit agraïment a TOTS els que amb nosaltres ho van fer possible; volem insistir a tot el món geganter que treguin la pols als seus capgrossos i que motivin la seva activitat amb la canalla que demà seran els seus futurs geganters.
Volem animar a aquelles colles que vulguin continuar amb la nostra iniciativa a fer la 2ª Trobada Nacional de Capgrossos de Catalunya, que els donarem tot el nostre suport, col·laboració i reconeixement. Entre tots hem de fer que els capgrossos tornin a “donar la mà” als gegants.

A Capellades el primer cap de setmana de juliol, coincidint amb la 1a Trobada de nans i capgrossos de Catalunya, els capgrossos van escriure una pàgina important de la seva historia, i tal com deia una màxima que estava escrita al programa de mà, “Es justament la possibilitat de realitzar un somni el que fa que la vida sigui interessant”, la nostra colla, els Capgrossos de Capellades, vàrem veure acomplert el somni en el qual feia quasi dos anys que treballàvem...


Aquesta Trobada va aplegar 47 colles (35 de comarques de Barcelona, 1 de Lleida, 2 de Girona, 7 de Tarragona, 1 de Benicarló i 1 de Calig-Vinarós), més de 1000 persones participant en la festa i mes de 300 nans i capgrossos, que ompliren els carrers de color, musica, il·lusió i alegria.

 

El fet es que aquests personatges entranyables poden estar ben cofois. El somni s’ha fet realitat, i ha estat Capellades la vila que ha donat el primer pas per reconèixer la seva importància en les nostres festes populars. Això ha estat possible gràcies a la tossuderia i el treball de Capgrossos de Capellades, a la inestimable ajuda de la ACGC, al suport econòmic i logístic del nostre Ajuntament i a la col·laboració d’un gran nombre d’institucions, entitats, empreses i persones. Però el més important és que aquest primer pas ha de servir per impulsar l’activitat dels capgrossos per part de les colles geganteres i perquè aquesta festa tingui continuïtat en el temps. L’ACGC és conscient d’això i la prova és la creació d’una nova comissió que treballarà amb aquests objectius.

CRÒNICA publicada a  l’apartat DE PRIMERA MÀ

de la revista GEGANTS nº 51 de la tardor 2000.

Capgrossos de Capellades

bottom of page